Пожежна безпека сауни лазні власними руками. Практичні поради

Ось і здійснилася Ваша мрія - Ви стоїте на порозі свого будинку і дивитесь на щойнозбудовану лазню. Але чи замислювалися Ви про те, що замість вашого творіння в один момент може залишитися купа попелу? Ще ні? Тоді ми допоможемо Вам зважитися на захист від пожежі.


Сауна без пожарного хахисту Згорівша сауна без пожарного хахисту

Цей текст для тих, хто вже обпікся, будує свій другий шедевр або вчиться на чужих помилках.

Ми впевнені, що Ви перечитали всі форуми в мережі і зупинилися на спринклерній системі, як найнадійнішій і безвідмовній. Але для того, щоб система пожежного захисту не стала вбивцею, або просто даремною у відповідальний мимент, ми розповімо, які помилки не варто робити при установці системи  водяного пожежогасіння.

Помилка №1 - Ручний режим

Багато хто з покупців, які хотіли встановити систему протипожежного захисту в сауні, просили продати, або подарувати їм спринклер, що спрацював , тобто без колби, або просто найдешевший спринклер, щоб цю колбу згодом вийняти. Вони збиралися зібрати ручну систему водяного пожежогасіння з відкриванням крана під час можливої пожежі. Тобто в потрібний момент відкрити кран і подати воду в охоплену вогнем сауну. Але перше ж питання фахівця змушувало їх задуматися. Це просте запитання - «Хто відкриє кран, коли Вас не буде на місці?» Згідно зі статистикою, більше 80% людей в момент пожежі знаходяться в паніці і не здатні адекватно мислити, а тим більше робити правильні дії. Що робити? Відповідь проста - робіть автоматичну систему, без участі людини. Так побудована система пожежогасіння будь-якого сучасного торгового центру, логістичного складу або підземного паркінгу, так навіщо вигадувати велосипед у себе вдома?

Необхідно всього лише встановити спринклер з високою температурою спрацьовування 141с ° або 182С ° і підключити систему до домашнього водопроводу. Спринклер для встановлення в сауні

Помилка №2 - Окроп

Спринклерна система водяного пожежогасіння завжди повинна знаходитися під тиском, в нашому випадку - це тиск води. І ось: труби проведені, спринклери встановлені, вода підключена, сауна прогрівається. А разом з сауною гріється і вода в Ваших пожежних трубопроводах. Сусід, який прийшов випробувати вашу лазню, помічає на стелі дивний пристрій з колбочкою і вирішує «перевірити» Вашу систему пожежогасіння. Підсумок - сусід з опіками 2 чи 3 ступеню в лікарні через окроп, який на нього поллється.

Висновок - труби повинні бути заведені, минаючи зону нагріву сауни, через горище, або під утеплювачем, бажано в термоізоляції.

Професійні будівельники саун рекомендують використовувати мідну трубу. Вона добре гнеться, не іржавіє, не горить, і досить проста в монтажі. Діаметр труби 1\2" або 3\4" дюйма, на кінці вона розвальцьована і з'єднана з муфтою 1\2"дюйма з трубним різьбленням для монтажу спрінклера.

Помилка №3 - Електричний струм

Ви нарешті стали щасливим володарем шикарної сауни з дорогим оздобленням, «мегакрутим» електричним котлом із усілякими режимами і сучасною системою протипожежного захисту.

Але як виявляється, вода може проводити електричний струм. Система пожежогасіння може залити електричний котел, у котла статися пробій. Вам, як власникові такого захищеного від пожежі приміщення, необхідно захистити і людей, які можуть стати жертвами ураження електричним струмом. Автоматику відключення світла можна побудувати на реле протоки рідини, яка піде через трубу, коли спрацює зрошувач і звичайно не забути про пристрій УЗО і заземлення в обох випадках.

Реле протоку FLU-25

Помилка №4 - Безперебійне живлення

Все встало на свої місця. Лазня захищена від пожежі, а люди від ураження струмом, якщо він звичайно є. Наші реалії показують, що відключення світла в дачних масивах - річ така ж звичайна, як гроза в травні. А як гасити пожежу без води, яку качає свердловинний насос, який працює від електрики, яку відключили? Необхідно передбачити резервне електропостачання. Це може бути дизель генератор з автоматичним запуском при відключенні електроенергії або інверторна система з акумуляторними батареями і автоматикою, розрахованою на запуск і роботу тільки спеціального пожежного насоса або загального водяного насоса. Дизельгенератор Схема резервного живлення будинку

Помилка №5 - Вогнегасники

Пам"ятайте, що будь-яка, навіть сама надійна система, має ймовірність відмовити в самий не зручний момент. Не нехтуйте найпростішим захистом від пожежі - вогнегасниками. Встановіть кілька вогнегасників в місцях з відкритим вогнем або нагріванням, але не допускайте нагрівання вогнегасника вище 50С °. Задумайтесь про свої дії в разі пожежі вже зараз, а не в момент паніки. Спробуйте випробувати вогнегасник, якщо Ви ще жодного разу не тримали його в руках. Його вартість незначна в порівнянні з витраченими коштами і силами на будівництво Вашої сауни або лазні. Хоч вогнегасник і повинен бути червоним, але ніхто не забороняє у себе вдома перефарбувати його в Ваш улюблений колір.

Вогнегасники для захисту лазні ДДизайнерска серія вогнегасників Minimax

Телефонуйте і ми завжди допоможемо Вам захистити від пожежі свій будинок і рідних.